Cappuccino, Espresso, Moccacino, Moka
Cappuccino je původem italský kávový nápoj, který se skládá z 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny.
Espresso je jemně mletá pražená káva v množství 14g (7g), upěchovaná silou 20 kg (v páce) a uvařená kávovarem prostřednictvím změkčené vody o teplotě 90 °C a pod tlakem 9 barů. Doba průtoku vody přes kávu by měla být v rozmezí 20 – 30 sekund, za kterou musí natéct 30 ml emulze.
Moccacino je teplý nápoj připravený smícháním čokoládového sirupu s menším množstvím espressa (v poměru až 2:1) a doplněný obdobným množstvím napěněného mléka nebo šlehačky. Podává se zpravidla v šálku o objemu 150–250 ml.
Moka (Moka Express) je přístroj na vaření kávy založený na principu přípravy espressa za použití vysokého tlaku vodní páry. Firma Bialetti (výrobce těchto konviček) je označuje jako kávovar, nikoli jako přístroj na přípravu espressa. Samotný proces vaření se odlišuje jak od přípravy klasické kávy, tak od přípravy espressa připravovaného ve speciálních strojích využívajících vysoký tlak až několika barů a protože ji tedy nešlo zařadit do žádné z tehdy známých postupů přípravy kávy, vžil se pro ni nový termín MOKA. Byla vynalezena Alfonsem Bialettim, avšak v současné době již existuje mnoho výrobců zabývající se výrobou těchto obzvláště v Itálii oblíbených konviček. Společnost Bialetti má na trhu svůj hlavní model známý pod názvem Moka Express. První model byl vyroben z hliníku a umělohmotné rukojeti. Konvičky se vyrábí v různých velikostech, od jednoho až po osmnáct šálků a v různých provedeních od klasických hliníkových přes moderní nerezové až po elektrifikované přístroje již lehce připomínající moderní kávovary.