Arabská káva
ARABSKÝ RITUÁL PITÍ KÁVY
U nás je znám především italský "rituál" pití kávy; starší a trochu složitější je rituál arabský. Nabídnutou kávu prakticky nelze odmítnout. Kávu obvykle roznáší člověk, který je obdobou "našeho" číšníka, má tácek a na něm šálky. Nabídne kávu, tu host vypije a pokud chce další, položí šálek na tácek dnem dolů, tedy do standardní pozice. Pokud však už další kávu nechce, položí šálek dnem vzhůru nebo na stranu. To je často pro Evropany i Američany trochu problém, stavějí šálky dnem dolů a "číšník" jim s úsměvem nalévá další a další kávu, po čtyřech silných arabských kávách se již necítí nejlépe...
JAK UVAŘIT ARABSKOU KÁVU
Do džezvy nasypeme semletou kávu a cukr a vše zalijeme vlažnou vodou. Džezvu postavíme na plotýnku a obsah přivedeme k varu. Jakmile se obsah začne vařit (opravdu úplně), džezvu odstavíme a počkáme, až se obsah uklidní, poté jí postavíme zpět na plotýnku a opět necháme přivést k varu. Celý proces ještě dvakrát zopakujeme (takže vše bude třikrát převařeno). Zrníčka kávy se pak budou držet u dna, takže není třeba nic filtrovat a z džezvy můžeme kávu rovnou nalévat do šálků. Obvykle se pije bez mléka, ale záleží na každém, jakou formu preferuje.
Pravá arabská káva je vě většině případů připravována s cukrem a kořením. Z dostupných pro středoevropana se používá skořice, vanilka a kardamom.Káva bez těchto uvedených ingrediencí, včetně cukru, se pije jen při smutečních hostinách. Do džezvy dáme kávu s kořením a cukr v poměru cca 3/1, zalijeme studenou vodou (jen ve výjimečných případech mírně předehřátou), postavíme na tepelný zdroj a čekáme kdy káva poprvé vzkypí. Když obsah díky pomalému ohřevu uzavře zúženou část, dochází k nejdůležitější fázi přípravy, pomalé propařování. Jakmile káva vzkypí tak že už by z džezvy přetekla, odstavíme ji na asi půl minuty a celý proces opakujem dle chuti a potřeby. V žádném případě nápoj nepřivedem k varu, káva připravená touto cestou zdaleka nedosahuje chuťových kvalit které sebou už jako surovina nese. S vařící vodou se připravuje pouze a výlučně, pravý český turek. Díky velmi jemnému mletí které je pro tento způsob nutné, drží se sedlina na dně džezvy a my můžem kávu pohodlně servírovat bez plovoucích zrnek na hladině. Nápoj je také díky tomu daleko vydatnější, silnější co do obsahu kofeinu a podává se bez mléka, jen se sklenicí vody.